Elämä on toisaalla.

Milan Kunderan kolmiosaisen romaanitrilogian ensimmäinen osa Elämä on toisaalla ilmestyi suomeksi 1973. Kun tällä viikolla näytettiin ”kauniitten ja rohkeitten” jakso jossa Ridge Forresterin kerrottiin jättävän 25-vuotta kestänyt roolinsa tässä saippuaoopperassa niin ymmärtää monen surun tapauksen johdosta. Vaimoni kertoi että joku hänen ikätovereistaan oli todennut ”että sarja on niin opettavainen”. Sarjat ovat näyttäneet kymmenien avioliittojen hajoamisen, uusien syntymisen ja uudelleen hajoamisen. Lapset näissä myllytyksissä ovat pyörineet aikuisten janloissa. Hekin oppivat että ”elämä on parempaa toisaalla”, ei näissä ahdistavissa nurkissa.

Taisi olla Oriveden Opistossa luovan kirjoittamisen kurssin opettaja, nykyisin akatemiaprofessorina vaikuttava runoilija Risto Ahti joka opetti: Älä päästä ketään pääsi sisään. Kaikkialla valitetaan että tämä arkielämä ei maistu, pitäisi päästä toisaalle. Parhaillaan televisiossa menevä lastenohjelma opettaa tyttöjä että pitäisi päästä balleriinaksi ja pojille että jääkiekkoilijaksi, NHL:ään ja miljonääriksi, uudeksi Selänteeksi.

Ei tule kuuloonkaan että jäisin tänne putkiasentajaksi, sellaiseksi kuin isäni, joka lähtee seitsemäksi raksalle. Eikä se maistunut minulle että olisin jäänyt mökinmieheksi Savon sydänmaille.  Ja niin moni nuori löytää itsensä sossun luukulta hakemassa toimeentulotukea ja sitten mielenterveyspalveluita kun ovet sinne toisaalle eivät auenneetkaan, ehkä on haettava eläkettä Kelalta ehkä jonakin päivänä elämä muuttuisi. Ei tiedä vaikka etsivä nuorisotyö yhyttäisi.

Kuoleman portilla me vielä haikailemme ”että ei tämä elämä nyt voi  tälleen päättyä”, kyllä sitä täytyy olla siellä toisaalla ja ehkä siellä sitten pääsen toteuttamaan niitä asioita joita en päässyt täällä maan päällä tekemään. Kai sitä pappia on uskottava!

 

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s