Vekseli oli menneisyyden pikavippi

Jos vekseliä ei hoidettu määräaikana se protestoitiiun yleensä julkisesti ja sen näkivät kaikki Kauppalehden protestilistalla. Protestilistalla näkyivät hyväksyjä ja asettaja eli velallinen ja takaaja. Joutuminen julkiselle protestilistalle tiesi lainansaannin vaikeutumista kaikkialla. Jos lananhakijalla oli vakuuksia pankissa voitiin tilapäinen rahantarve hoitaa ns. omalla vekselillä johon ei tarvinnut hakea asettajaa eli takaajaa. Monella perheellä pikavippinä toimi perhevekseli jossa takaajana oli vaimo tai joku perheenjäsen.Monelle vävymiehelle appiukon tai anopin pyytäminen takaajaksi oli vaikea paikka.

Ero nykyiseen pikavippiin oli melkoinen. Vekseli tehtiin yleensä pankissa jossa velallinen tunnettiin ja myös takaaja todettiin. Yleensä vekseli tehtiin kolmeksi kuukaudeksi, korko perittiin etukäteen ja vekselin voi ja se usein uusittiin juoksuajan jälkeen. Myös sen pääoma voitiin uusinnan yhteydessä korottaa eli korot voitiin lisätä pääomaan. Kyllä siihenkin aikaan näiden pikavippien eli vekseleiden kanssa tuli ongelmia. Puhuttiin vekselikierteeseen joutumisesta eli samalla velallisella voi olla useita vekseleitä ja monessa pankissa. Jos ne hoidettiin ajoissa niin varsinainen katastrofi syntyi vain jos joku vekseleistä meni protestiin ja jolloin ongelma tuli julkiseksi.

Kun pikavippiasiaa nykyisin taivastelleen niin ongelma syntyy vipin saamisen helppoudessa. Kännykkä voi olla humalaisenkin kädessä. Vekselillä oli ja pikavipillä on samanlainen seuraus asiakkaalle joka joutuu taloudellisiin vaikeuksiin. Se tuhoaa ihmisen tulevaisuuden. Menetetty luottokelpoisuus on hidas palauttaa. On tärkeää huomata että hankaluuksia koituu vain jos ja kun lainan jättää hoitamatta.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s