Puukko on huono lahjaesine

Käsin tehty puukko on yleinen lahjaesine. Myöskin se on tavallinen lahja perhepiirissä. Minäkin olen jakanut puukkoja pojille ja lastenlapsille aina näihin päiviin saakka.

Kunnes luin että monissa kulttuureissa puukon antaminen tarkoittaa: tee itsemurha, tapa itsesi.

Pohjalaiset pojat ilkkuivat toisilleen: Haa,haa, sinä itsekuollehen poika. Minun isäni on puukolla tapettu.

Väkivaltauutinen: tappovälineenä oli käytetty Mora-puukkoa. Miksi mora-puukko on hyvä tappoväline?Terän sisällä on ohut teräslevy joka estää terän katkeamisen jos puukko sattuu luuhun. Ehkä samasta syystä Mora on suosittu rakennnusmiesten puukko ja  se roikkuu usein haalarin rintataskun kohdalla, käden ulottuvilla.

Puukolla on myyttinen maine suomalaisessa käsityöperinteessä.Sellaiset puukkomestarit kuten Iisakki Järvenpää, Marttiinit tunnetaan maan rajojen ulkopuolellakin. Lapin leuku on lappilainen puukko. Kainuun käsin tehty Tommin puukko on lahjapuukoista suosituimpia.

Pohjalainen helahoito pitää sisällään kaksi puukkoa, ison ja pienemmän ”jolla pistellään poikasia”. Monissa puukoissa on ns. veriura jota pitkin vesi juoksee maahan. Pohjalainen helahoito roikkuu heloin koristetuissa vyössä ja se on arvokas lahjaesine.

Väkivaltaisessa Suomessa pitäisi ottaa keskusteluun puukon antaminen lahjaesineenä. Varsinkin sellaisille ihmisille joiden kulttuurissa puukon antaminen tarkoittaa sitä mistä olen edellä sanonut. En haluaisi sitä edes toistaa mutta siitä pitäisi enemmän puhua ja kirjoittaa ettemme tässä puukkokulttuurin ihannoinnissa menisi antamaan puukkoja lahjana ihmisille jotka eivät sen suomalaista tarkoitusta ymmärrä.

Suomalaisen miehen ja usein myös naisen vyöllä täytyy heilua hieno puukko, ostettu tai lahjaksi saatu. Metsämiehellä se on välttämätön riistan suolistamisessa. Kalamiehellä se on mukana monessa tarkoituksessa, ei vähiten saaliin patavalmiiksi perkaamisessa.

Ukki sitä tarvitsee tehdessään pojanpoikansa kanssa pajupillejä ja vuollessaan muita perinnekaluja. Niin muuttuu maailma eskoseni tai sitten  ei.!

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s