Sisäisen turvallisuuden näkökulma

Olipahan sotakirja. Ammattikirjailijain kirjoittamista sotakirjoista olen  saanut kyllikseni. Siksi otin sotatieteilijä Jarmo Niemisen: Rintaman poliisi, Taavetti Heikkisen sotapäiväkirjat, varauksella käsiini.

Taavetti Heikkisen sotapäiväkirjojen julkaiseminen oli tärkeä teko.Se että ne julkaistiin vasta nyt, oli ehkä tietoinen valinta.Suuri osa veteraaneista joita asia koski ovat jo kuolleet. Sotapoliisit, sellainen kuin Taavetti Heikkinen ja muut kuulustelijoina, kenttäoikeuden jäseninä, teloitusten toimeenpanijoiksi joutuneet, ovat poissa.

Taavetti Heikkinen kertoo päiväkirjoissaan että kuulusteluissa ”lyötiin kovaa ja pitkään”. Usein kuulustelu päätyi kenttäoikeuden antamaan kuolemantuomioon, heti toimeenpantuun. Nämä teloitetut olivat desantteja, vakoojia, muuten vain vihollisen puolelta tulleita. Harvoin he selvisivät kuritushuonetuomiolla.

Sisäisen turvallisuuden näkökulma on ajankohtainen nykypäivänäkin. Millaisia ovat tämän päivän kuulustelumenetelmät vakoilijoiksi, terroristeiksi epäiltyjen kohdalla voi vain arvailla. Poliisi, etenkin Suopo, ei paljasta menetelmiään.

USA:n  terroristinvastainen maailmanlaajuinen sota toi Guantamoon paljon terroristiepäiltyjä.CIA:n  kuulustelumenetelmät löytyvät internetistä.

Omakohtaisia muistoja liittyy isäni suojeluskuntavääpelin elämään kun hän paikallisen IT-komppanian vääpelinä joutui hoitamaan muutamia vankikuljetuksia rintamalle Sukevan vankilasta. Rintamalle lähteneet saivat tuomionsa anteeksi. Taavetti Heikkinen  sotapäiväkirjoissaan usein arvioi annettuja tuomioita liian ankariksi. Monet näistä vangeista sovittivat tuomionsa hengellään. Sankarihaudoissa lepää varmaan monta rintamalle lähtenyttä vankia. Sodan loppuvaiheissa oli pula miehistä.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s